Hop til hovedindholdet

Dagtilbudsafdelingen Frederiksberg Kommune logo

Kompetenceudviklingsforløb for ERFARNE pædagogmedhjælpere


Dato og tid

Torsdag d. 29. august 2024 kl. 12:00 til torsdag d. 31. oktober 2024 kl. 16:00

Tilmeldingsfrist

Mandag d. 26. august 2024 kl. 16:00

Sted

Campus Carlsberg, Humletorvet 3, 1799 København Campus Carlsberg
Humletorvet 3
1799 København

Kompetenceudviklingsforløb for ERFARNE pædagogmedhjælpere


Arrangementsbeskrivelse

Deltagere: ERFARNE pædagogmedhjælpere
 
Antal: max 30
 

Datoer:

Den 29. august, den 19. september, den 3. oktober og den 31. oktober

Tid: kl. 12-16.

Sted: Campus Carlsberg

Tilmelding er bindende og gælder alle fire datoer!

Frederiksberg Kommune har indgået samarbejde med Københavns Professionshøjskole om at udbyde kompetenceudviklingsforløb for hhv. unge/uerfarne pædagogmedhjælpere og for erfarne pædagogmedhjælpere. Målgruppen for forløb for unge/uerfarne pædagogmedhjælpere er som udgangspunkt for pædagogmedhjælpere med op til 1½ års erfaring, mens forløbene for erfarne pædagogmedhjælpere som udgangspunkt er for pædagogmedhjælpere med mere end 1½ års erfaring.

Men vi forventer, at du som leder selv - på baggrund af beskrivelsen - vurderer, hvilke kurser der er mest relevante for de pædagogmedhjælpere, som er ansat hos dig.

Formål og udbytte

Det overordnede formål med kurserne er at understøtte, at pædagogmedhjælpere introduceres til arbejdet med børn i dagtilbud (0 -6 år) og gives indblik i pædagogisk faglighed og arbejdet med børnefællesskaber med legen som omdrejningspunkt. Frederiksberg Kommune ønsker derigennem at løfte vores pædagogmedhjælpere fagligt til at indgå i positive relationer, samspil og leg med børn i børnefællesskaber. Samtidig kan forløbene give både de unge pædagogmedhjælpere og de lidt mere erfarne konkret viden om og erfaringer med på studiemiljøet på Københavns Professionshøjskole med henblik på at motivere dem for at læse videre til pædagog.

Forløbene har fokus på praktiske kompetencer og greb, som pædagogmedhjælperne kan tage i anvendelse umiddelbart efter forløbene. Samtidig vil forløbene skærpe pædagogmedhjælpernes blik for og evner til at arbejde med de sociale dynamikker i børnefællesskaber samt børn i udsatte (lege)positioner.

Det faglige indhold i forløbene vil være tilpasset målgruppen og den tidsmæssige ramme, som formidlingen skal finde sted inden for. Forløbene tilrettelægges, så de er praksisnære og anvendelsesorienterede og så tæt på hverdagen som muligt. Forløbene tilrettelægges i udgangspunktet, så et hold består af 25-30 deltagere.

Forløbet består af fire undervisningsgange af fire timer kl.12-16, og har til formål at udforske børnefællesskabers betydning og dynamik samt legen som pædagogisk felt. Gennem en faglig og legende tilgang vil deltagerne opnå en dybere forståelse af legens kompleksitet, samt dens betydning for børns trivsel, læring, udvikling og dannelse i børnefælleskaber. 

Forløbet præsenterer både begrebslige overvejelser og praktiske aspekter af, hvordan leg kan understøttes i pædagogisk praksis. Det giver en helhedsorienteret forståelse af børnefælleskaber og leg og deres værdi og betydning for børn i dagtilbud. 

Endvidere forventes deltagerne at tilegne sig en vifte af pædagogiske faglige og praktiske greb til at udvikle lokale legemiljøer i praksis og understøtte børns deltagelsesmuligheder i børnefællesskaber – med særlig fokus på børn i udsatte positioner. Endelig er det tillige et formål med forløbet at gøre kursisterne nysgerrige på pædagoguddannelsen på KP. 

Forløbet vil dække følgende faglige temaer:

   Indblik i pædagogiske tilgange, der fremmer alle børns deltagelse i leg, samt kreativitet og udvikling i sociale fællesskaber

   Viden om forskellige legetyper og metoder til at analysere, vurdere og agere ind i legens struktur og styring

   Indsigt i betydningen af risikofyldt leg og hvordan det forbereder børn på livet ved at styrke deres mod, selvbevidsthed, risikoforståelse, samt sociale kompetencer til at etablere, indgå i og opretholde legende børnefællesskaber

   Planlægning, afprøvning og evaluering af legemiljøer både indendørs og udendørs, der fremmer børns mod, glæde og lyst til deltagelse i børnefællesskaber

   Kompetencer til arbejdet med at udvide rammerne om og adgangen til børnefællesskaber

Udbytte efter forløbet for de erfarne pædagogmedhjælpere:

Forløbet bidrager til forståelse af legens betydning for børns trivsel, læring, udvikling og dannelse i børnefællesskaber og giver indblik i pædagogiske greb og metoder, der med afsæt i et børneperspektiv, giver legen bedre betingelser i den daglige praksis. Herudover vil deltagerne:

   I samarbejde med kolleger øver sig i at udvikle og implementere pædagogiske tilgange og metoder, der understøtter børns leg, udvikling, nysgerrighed og deltagelse i børnefællesskaber

   Samarbejde ud fra et børneperspektiv for at styrke leg, legeprocesser og legemiljøer til gavn for børnefællesskabet

   Analysere og vurdere legens indvirkning på børns udvikling, trivsel, deltagelse og involvering i sociale samspil i børnefællesskaber

   Anvende pædagogisk tænkning og greb til at fremme børns leg og kunne begrunde disse valg

Program for forløb - fire eftermiddage

Kursusdagene afholdes kl.12-16 for at gøre det muligt for deltagerne at ’hænge ud’ på KP med hinanden bagefter, og på den måde få erfaringer med stedet og studiemiljøet dér.

 

Generelt vil kursusdagene byde på handlingsorienteret undervisning med afprøvning af forskellige

lege, samt gennemgående refleksionsgrupper, hvor deltagerne kan sparre med hinanden og dele

oplevelser og erfaring med deres løbende praksisafprøvninger. Kursusdagene tilrettelægges som

en kombination af oplæg, øvelser og refleksion. Kursusdag 1, 2 og 4 vil finde sted i PlayLab eller i

undervisningslokale i nærheden af PlayLab og med besøg i PlayLab, alt imens kursusdag 3

foregår både udenfor og i den store hal.  

Dag 1:

Målet med denne undervisningsgang er – udover introduktion til forløbet – at give indblik i pædagogiske teorier om leg med fokus på sociale samspil og børnefællesskaber. Undervisningen vil give indblik i de forskellige positioner voksne kan indtage i børns lege og undervisningen vil være handlingsorienteret, hvor deltagerne afprøver forskellige legetyper, for at forstå legen indefra og forsøge sig med at arbejde ud fra et børneperspektiv.

Mellem dag 1 og 2: Praksisafprøvning, en observation af egen praksis og legepositioner med vægtning af den nye viden og erfaringer fra første kursusdag. 

Dag 2:

Målet med denne undervisningsgang er gennem fokus på legepladsen som pædagogisk rum at få øje på ny legemuligheder og få udfordret forståelsen af legepladsens muligheder, rum og legemedier. Gennem handlingsorienteret undervisning anvendes og afprøves forskellige legemedier i uderummet. Deltagelsesmuligheder for alle børn vil blive sat i centrum for undervisningen, der dermed også medvirker til en forståelse for uderummet som et mangfoldigt legemiljø. 

Mellem dag 2 og 3: kortlægge egen legeplads ved hjælp af foto og tegninger. Dette underbygges af stilladserende spørgsmål fra undervisningen. Fokus er at få øje på nye muligheder og potentialer ved legepladsen og uderummet. 

Dag 3:

Målet med denne undervisningsgang er at få viden om kvaliteterne ved at arbejde med risikofyldt leg, som en del af pædagogisk praksis. Undervisningen vil have fokus på at undersøge og diskutere med forskellige teoretiske begreber og forståelse for praksis. Slåskultur vil indgå som et eksempel på en risikofyldt leg - med en nysgerrighed på hvordan legemiljøer og pædagogisk opmærksomhed kan medvirke til at forberede børn på sociale samspil i fællesskaber. Dagens afsluttes med refleksionsøvelse og igangsættelse af ny praksisafprøvning. 

Mellem dag 3 og 4: praksisafprøvning; ud og afsøge mulighederne for leg med kroppen i centrum i deres institution og nærmiljø – som inspiration til børnenes videre egen leg. 

Dag 4

Målet med denne undervisningsgang er at udforske hvordan man arbejder med pædagogisk planlægning og evaluering af leg. Der arbejdes på denne undervisningsgang med planlagte lege og aktiviteter, der sætter fokus på børn, der er på kanten af legefællesskaber og ”børn, der ikke leger” – her vil vi igennem pædagogisk viden og praksisøvelser eksperimentere med pædagogisk tilrettelæggelse og -evaluering ud fra egen målgruppeanalyse. 

Her vil introduktion til meritpædagoguddannelse og studiemiljøet på Campus Carlsberg også indgå.

Find vej til arrangementet

Klik for at se et kort med stedets placering hos Google Maps >

Kontaktinformation til arrangør

Dagtilbudsafdelingen Frederiksberg Kommune
Tlf: +45 38210115
hach05@frederiksberg.dk

Kontaktinformation til arrangør

Dagtilbudsafdelingen Frederiksberg Kommune
Tlf: +45 38210115
hach05@frederiksberg.dk